دشمن تراشی :

بارها به این نکته اشاره کرده ام که آسیب های لکنت زبان بسیار فراتر از گیر کردن، اضطراب و گوشه گیری است.

گاه ممکن است فردی فرهیخته، با امکانات متعدد و مناسب، اسیر یک خصوصیت شخصی و یا یک دیدگاه نامطلوب شده و کل زندگی و خوشبختی او تخریب شود. در مسیر درمان، دهها چاه در راه و زنجیر بر پا وجود دارد که لازم است درمانجو از سد هر یک به سلامت بگذرد و به آزادی باز گردد:

آزادی یعنی آزادی از عوارض لکنت زبان
آزادی از یک زندگی واکنشی
دوری جستن از حاشیه ها و وارد گود زندگی شدن
یافتن کیفیت ذهنی ارام و بدون تضاد

اصلاح « عوارض لکنت » برخلاف « روانی گفتار » به عناصری نیاز دارد که متاسفانه نمی توان همگی را در تمام درمانجویان یافت. گاه دیده می شود که جوان بعد از کسب گفتار روان در ارتباطات مختلف، به جای اصلاح عوارض و دیدگاههای آسیب دیده، به تلافی و جبران گذشته خود روی می آورد. در این صورت او تلاش می کند به طور افراطی با صحنه هایی خود را روبرو سازد که قبلا آنها را در توان خود نمی دیده است.

 

هنگامی که دخترم چهار ساله بود، از ما خواست تا برای او هم چتر بخریم، ولی این خواسته را پشت گوش می انداختیم. او می دید هر وقت برف و باران می بارد، من و مادرش با باز کردن چتر خود، او را در برابر آسیب محافظت می کنیم. ولی میل باطنی او این بود که با دست خودش از خود محافظت کند. دخترم تا زمستان بعدی این حسرت را با خود حمل کرد تا بالاخره صاحب یک چتر قشنگ شد؛

ولی از بخت بد، هر چه صبر کرد از برف و باران خبری نشد که نشد! در این مدت چترش را در منزل، راهرو و خیابان باز می کرد و روی سرش می گرفت، ولی بدون دشمن ( برف و باران ) برایش محافظت معنایی نداشت و او را قانع نمی کرد. بالاخره روزی از من خواست تا او را به کوچه ببرم تا مادرش از پنجره با آبپاش به روی چتر بازش آب بریزد ( آی که چه لذتی داشت! 

 

یک جوان لکنت دار نیز ممکن است در حسرت پاسخ دادن و دفاع از خود در برابر تهاجم دیگران باشد که بعد از توانایی های نسبی، چنین امیالی در او جان بگیرد. در این صورت ممکن است او در به در به دنبال مشاجره هایی بگردد که احتمال برد را در آنها بیشتر می بیند.

گاه دیده می شود اگر چنین افرادی دم دست نبود، او برای خود حتی از یک دوست نزدیک، یک دشمن می تراشد و او را به چالش و مشاجره می کشاند! معمولا اینگونه افراد اگر به درمان ادامه دهند، بر این واکنش غلبه میابند و ذهنشان آرام می گیرد؛ در غیر اینصورت، با کنترل گفتارو هراس از بازگشت لکنت، به زندگی واکنشی خود ادامه می دهند.

دشمن تراشیدشمن تراشی

زندگی واکنشی یعنی عوارض لکنت زبان، یعنی نمایش دادن زندگی به جای زندگی کردن 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

  1. مریم میدرزایی گفت:

    با سلام و احترام بسیار خوشحالم که با شما آشنا شدم. امیدوارم دخترم بتواند نتیجه بگیرد. به امید آن روز

  2. ندا خالدی گفت:

    واقعا درمان لکنت زبان به آدم آرامش خاصی میده ممنون از کمک هاتون دکتر

  3. مریم گفت:

    سلام دکتر جان! مثل همیشه مطالب عالی و بی نظیر بود… صحبتها و راهنماییهاتون همیشه برای من راه گشا بوده و هست… خداروشکر می کنم که درس زندگی رو از معلم خوبی مثل شما یاد می گیرم… برقرار باشید…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *