مقالات در نشریات

لکنت زبان، از تخیل تا واقعیت :

تعداد کمی از این کودکان موفق می شوند در اثر چیدمان های عوامل شخصیتی، خانوادگی و فرهنگی، الگوی گفتاری خویش را تغییر داده و بهبود یابند.

لکنت زبان به دو صورت در کودکان خردسال ایجاد می شود:
  1. در اثر یک فشار روانی بیش از آستانه تحمل
  2. در اثر تقلید از گفتار لکنت دار شخصی دیگر

تعداد کمی از این کودکان موفق می شوند در اثر چیدمان های عوامل شخصیتی، خانوادگی و فرهنگی، الگوی گفتاری خویش را تغییر داده و بهبود یابند. ولی آن دسته که مشکل را به سنین بالاتر از ۵ سالگی انتقال می دهند، فقط با کمک های کارشناسانه می توانند از دام این عارضه رهایی یابند.

همزمان با افزایش سن و تلاش های پیوسته توام با شکستِ شخص به منظور پنهان کردن لکنت خویش از دید دیگران، « عوارض لکنت زبان » گسترش می یابد ( تصویر ) و یک زندگی واکنشی و المثنی را به او تحمیل می نماید.

پنهانکاری

  1. پیش بینی: هنگامی که شخص به صدا یا موقعیتی خاص می رسد، با پیش بینی وقوع لکنت، گزینه های از پیش آماده خود را برای دور زدن آن به کار می برد: مترادف گویی، درنگ، تولید صداهای کمکی، بازگشت
  2. متغیر کردن تن صدا، لهجه و تلفظ
  3. سکوت
  4. حاشیه گویی
  5. حرافی
  6. انکار و دلیل تراشی
  7. تغییر رفتار
  8. دستکاری ذهن

در اثر پنهانکاری ها و همچنین فعال شدن این عوارض، رفته رفته علت اولیه ایجاد لکنت – مثل ترسیدن – رنگ می بازد و جای خود را به « چرخه لکنت زبان » می سپارد.

به بیان دیگر، علت لکنت کردن یک کودک تازه مبتلا، پیروی از الگوی گفتاری آشفته ای است که در اثر فشار روانی و یا تقلید حاصل شده است؛ ولی علت لکنت کردن بزرگسالان، قرار گرفتن در چرخه لکنت می باشد ( برای اطلاعات کامل تر به کتاب راز لکنت زبان مراجعه کنید )

مقالات در نشریات

تمامی بزرگسالان می توانند فرایند لکنت کردن خویش را در این زنجیره ردیابی نمایند

با کمی دقت در این چرخه متوجه می شویم لکنت زبان عارضه ایست اکتسابی که از عادات شرطی شده پیروی می کند؛ و نمی توان علت آنرا به اختلال یا ضایعه ای عضوی ( ژن- مغز- عصب ) نسبت داد. بی تردید اولین گام در درمان لکنت زبان نیز درک همین واقعیت است که درمانجو دریابد بر خلاف شایعات مرسوم، دچار هیچگونه ضایعه جسمی نمی باشد.

با وجود اینکه گفتار درمانی تنها رشته معتبر و علمی در خصوص شناخت و درمان این عارضه می باشد، ولی متاسفانه به دلیل ضعف های آموزشی- فرهنگی و همچنین تبلیغات نادرست برخی سودجویان، کمتر درمانجویی را می توان یافت که قبل از مراجعه به گفتار درمانی، در دام حرفه های نامربوط به این عارضه نیفتاده باشد.

جنبه های درمان لکنت زبان

برای رسیدن به درمان کامل و پایدار، حتما لازم است سه جنبه زیر در مسیر درمان اصلاح شوند:

  1. آسیب یا لکنت ذهنی ( آنچه که در ذهن شخص رخ می دهد )
    شامل حلقه های ۱ – ۵ در چرخه لکنت
  2. واکنش یا لکنت ظاهری ( آنچه که قابل مشاهده یا لمس باشد )
    شامل حلقه های ۶ – 9 در چرخه لکنت
  3. اصلاح و باز سازی دیدگاه ها و ارتباطات آسیب دیده شخص
    طبیعی است اصلاح این جنبه ها فقط در یک گروه درمان سازمان یافته و منسجم امکانپذیر می باشد.

عکسی از مقاله منتشر شده در رابطه با لکنت زبان از سایت کلینیک لکنت زبان فرهمندپور در سایت آفتاب:

مقالات در نشریات

این نوشته منتشر شده در نشریات می باشد. جهت اضافه کردن به علاقمندی های مرورگر خود بر روی لینک صفحه کلیک نمایید.

دیدگاه در رابطه با “مقالات در نشریات

  1. حسن گفت:

    نمی تونید ببینید یه لکنتی شده رئیس جمهور مرفه ترین کشور دنیا! بله شده، حالا شما بگو اضطراب داره، پریشان حاله و…میدونی چیه آقای دکتر مردم به لکنت زبانش اصلا اهمیت نمیدن، مردم براشون این مهمه که کارش رو خوب انجام بده بتونه رفاه و آسایش براشون بیاره، شما چون گفتاردرمانی ریز میشی، لکنت مشکل هست ولی میشه اون رو حل کرد( درمان کامل نداره باید کنترل کرد) و رئیس جمهور شد.

    • کامبخش فرهمندپور گفت:

      جناب آقای مهندس حسن خوانین زاده گرامی، گفتیم ” با لکنت، موفقیت شاید، ولی خوشبختی هرگز ” گذشته از این، کنترل لکنت یعنی وانمود کردن و نمایش دادن، ولی درمان لکنت موضوع دیگریست. ارزش کنترل لکنت ده شاهی ولی درمان پکیج لکنت به یک زندگی می ارزد.

دیدگاهتان را بنویسید