اگر بخواهیم به تاریخچه گفتار درمانی و روشهای درمان گفتار بپردازیم، بحث به درازا می‌کشد؛ ولی می‌توانیم به 2 روش مهم اشاره کنیم.

2 روش مهم گفتار درمانی

  • روشهای گفتار درمانی آکادمیک و علمی
  • روشهای گفتار درمانی سنتی و شبه علمی
2 روش گفتار درمانی

اختلالات گفتار درمانی چه هستند؟

هرگونه اختلال در تعامل معنایی و بده بستان‌های معنادار را می‌توان شامل موضوع اختلالات گفتار درمانی دانست.

انواع اختلالات گفتار درمانی

این اختلالات گفتار درمانی را می‌توان به دو دسته مهم تقسیم کرد:

  • علل آسیب عضوی (مانند: آسیب‌های مغزی، عصبی، عضوی).
  • علل فیزیولوژیکی و یادگیری (مانند: اغلب اختلالات تلفظی، لکنت زبان)

وقتی علل اختلالات گفتاری آسیب‌های جسمی باشد، همکاری تیم توانبخشی ضرورت می‌یابد. مانند: جراح گوش و حلق و بینی، متخصص مغز و اعصاب، دندانپزشک، … و گفتاردرمانی که در آن زمینه تجربه کافی داشته باشد.

ولی هنگامی که علت اختلال گفتاری، کاربردی و یادگیری باشد، فقط به گفتاردرمانی نیاز خواهیم داشت که در آن زمینه بخصوص دارای تجربه کافی باشد.

روش گفتار درمانی آکادمیک و علمی

اولین روش از 2 روش مهم گفتار درمانی

گفتار درمانی رشته ای است دانشگاهی که دانشجویان آن برای بررسی، تشخیص و درمان بیش از 20 مشکل و اختلال گفتاری آموزش می بینند. هر اختلال گفتاری لازم است بر اساس روشهای خاص گفتار درمانی تست و بررسی شود؛ تا درمانگر بتواند با استفاده از آموزه های تایید شده علمی و عملی، و همچنین ابتکارهای فردی خویش به درمان درمانجویان بپردازد.

هدف گفتار درمانی علمی

هر نوع اختلال گفتاری میتواند برای شخص عوارضی به همراه داشته باشد؛ عوارضی که گاه موجب تخریب ارتباطات و حتی کل زندگی فرد میگردد. هدف گفتار درمانی، درمان کامل و پایدار، و یا به حداقل رساندن اختلال گفتاری و عوارض آن می باشد. یک گفتار درمان برای درمان هر یک از اختلالات گفتاری در سنین مختلف اهداف مشخصی را دنبال میکند:

برای درمان اختلال تلفظی کودکان

هدف گفتار درمانی یادگیری صدا و بکارگیری آن در ارتباطات گفتاری روزمره کودک است.

برای درمان اختلال تلفظی بزرگسالان

در اینصورت، هدف گفتار درمانی علاوه بر یادگیری صدا و بکارگیری آن در صحبتهای روزمره، اصلاح و بازسازی آسیبهای ارتباطی است که در طول زندگی به شخص وارد آمده است.

برای درمان لکنت خردسالان

هدف گفتار درمانی، تغییر الگوهای گفتاری و رسیدن به گفتار طبیعی در همه شرایط و ارتباطات کودک است.

برای درمان لکنت بزرگسالان

هدف گفتار درمانی برای درمان لکنت در بزرگسالان، اصلاح و بازسازی ” چرخه لکنت ” می باشد؛ که رسیدن به گفتار طبیعی فقط یکی از اهداف کوچک آن است.

درمان اختلال تلفظی کودکان

روشهای گفتار درمانی سنتی و غیر علمی

دومین روش از 2 روش مهم گفتار درمانی

قبل از اینکه رشته گفتار درمانی در جهان مطرح شود، امور درمان اختلالات گفتاری در دست روشهای سنتی و شبه علمی بود. روشهایی که شوربختانه هنوز هم در بسیاری موارد و در لا به لای مطالب علمی دیده میشود.

هدف روشهای شبه علمی در گفتار درمانی

طبیعی است روشهای غیر علمی در گفتار درمانی، به علت فقدان شناخت آزموده شده و محک تجربه منظم و طبقه بندی شده، غیر از نگاه به ظاهر اختلالات گفتاری، نمیتواند مشکل را ریشه یابی نموده و عوارض آنرا درک نماید.

روشهای درمان لکنت شبه علمی

در عالم علم قانونی وجود دارد به نام ” قانون از کجا آورده اید؟ ” به این معنی که اگر کسی روشی را برای درمان لکنت ابداع کرد و نتوانست علت یابی و تعریف لکنت را به روشنی و شفاف توضیح دهد، آن روش را نمیتوان یک روش علمی نامید. در روشهای درمان لکنت زبان باید مشخص شود که آن روش بر اساس چه تعریفی از لکنت ابداع شده است. برای مثال، وقتی درمانگری میخواهد لکنت را با توصیه و دستورالعمل و کلمات قصار انگیزشی به درمان برساند، حتما لازم است توضیح دهد که تعریف لکنت از دیدگاه او چیست؟

چه زمانی به گفتار درمانی مراجعه کنیم؟

تمام زندگی ما در ارتباطات سپری می‌شود و هرگونه نقصی در آن، می‌تواند در همه جنبه‌های زندگی اختلال ایجاد کند؛ بخصوص که گسترده‌ترین ابزار و روش ارتباطی ما گفتار و زبان ماست.

بنابراین، بهترین زمان مراجعه به گفتاردرمانی، زمانی است که در خود یا کودک خود مشکل گفتاری را مشاهده کردیم.

چه زمانی به گفتار درمانی مراجعه کنیم؟

مشاوره گفتار درمانی

مشاوره با کارشناس گفتار درمانی در کلینیک دکتر فرهمندپور

در این مرکز به روش های گروهی و انفرادی به درمان لکنت زبان و دیگر اختلالات گفتاری پرداخته می شود. تاکنون بیش از ۸۰۰ نفر درمان جو با کمک این مرکز به درمان پایدار و قطعی لکنت زبان دست یافته اند. کلینیک فرهمندپور در روزهای یکشنبه ، دوشنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۸ به بعد فعال می باشد. برای تنظیم وقت مراجعه حضوری می توانید از طریق شماره تلفن های 02188022850 و 09368455728 با این مرکز تماس بگیرید.
اطلاعات تماس فرم درخواست مشاوره
مشاوره گفتار درمانی کلینیک گفتار درمانی فرهمند پور

نتیجه تأخیر در مراجعه به گفتار درمانی:

تصور کنید کودکی در 3 سالگی مبتلا به لکنت زبان شده؛ در اینصورت والدین می‎توانند با مراجعه به فروشگاه‎ این وبسایت و آموزش درمان لکنت خود در مدت چند روز می‌توانند درمانگر کودک خود باشند.

حال اگر درمان به تأخیر بیفتد، به تدریج پکیج لکنت در او تا جایی گسترش می‌یابد که بدون کمک گرفتن از یک متخصص گفتاردرمانی، درمانی حاصل نخواهد شد.

چه افرادی به گفتاردرمانی نیاز دارند؟

گفتاردرمانی رشته‌ای است که حدود 20 مشکل گفتاری را باید ارزیابی کند، تشخیص دهد و سپس به درمان یا توانمندتر شدن آنها بپردازد. بنابراین، با مشاهده و تشخیص هرگونه مشکل گفتاری، بهتر است ابتدا به مراکز گفتاردرمانی مراجعه نمود.

گفتار درمانی متولی لکنت زبان

وظیفه اصلی گفتار درمانی چیست؟

وظیفه گفتار درمانی این است که بعد از ارزیابی و تشخیص اختلال گفتاری، براساس آموزشها و تجارب شخصی خود، درمانجو را به سوی درمان کامل یا به سوی بهتر شدن حرکت دهد. فراموش نکنیم که یک اختلال تلفظی ساده، می‎‌تواند نقش بسیار بزرگی در زندگی شخص بازی کند.

گفتار درمانی در بزرگسالان:

اغلب تصور می‌کنند که گفتار درمانی مختص کودکان است، حال آنکه یک گفتار درمان می‌تواند آرزوهای برآورده نشده ارتباطات آسیب دیده را در بزرگسالان برآورده کند. برای خواندن مقاله کامل گفتار درمانی در بزرگسالان کلیک نمایید.

منظور از گفتاردرمانی در بزرگسالان چه سنینی است؟

گفتیم گفتاردرمانی رشته‎ای است برای ارزیابی، تشخیص و درمان حدود 20 اختلال گفتاری. «بزرگسالی ممکن است در برخی اختلالات به سنین 50 و 60 ساله به بالا  اتلاق شود» (مثل آفازی و برای لکنت می‌توان یک تازه بالغ یافته که بیش از 14 یا 15 سال ندارد را بزرگسال دانست.

گفتار درمانی در کودکان

گفتار درمانی در کودکان ابعاد بسیار گسترده‌ای دارد، می‎توان به توانایی‌های گفتار درمانی درکودکان اینگونه اشاره کرد:

  • افزایش تمرکز حواس
  • تقویت عضلات گفتاری
  • اصلاح اختلالات تلفظی
  •  افزایش زبان درکی
  •  اصلاح اختلالات زبانی
  • درمان کامل و پایدار لکنت کودکان و غیره.
درمان لکنت زبان در کودکان

گفتار درمانی در منزل

گاهی لازم می‌شود گفتار درمانی در منزل صورت گیرد که کاری است بسیار انرژی بر و هزینه بر. برای مثال، بیماری که دراثر سکته مغزی دچار آفازی شده، بهتر است گفتار درمانی در منزل صورت گیرد. یا کودکی که تمرکز حواس ضعیف دارد، بهتر است در منزل با او کار شود.

1. اولین گام موفق درمان لکنت زبان با گفتار درمانی

گفتار درمان باید با تحقیقات شخصی به روشنی دریابد که برخلاف شایعات شبه علمی و نظریه های محققان بی تحقیق، علت لکنت زبان یک ضایعه یا اختلال عضوی نیست. لازمه درمان، ارتباط تنگاتنگ و بدون فاصله او با درمان جو است. هنگامی که درمان کننده، علت لکنت زبان درمان جوی خود را ضایعه مغزی، ضایعه ژنتیکی یا ضایعه عصبی بیان میکند، ببینیم چه اتفاقی می افتد:

  • گفتار درمان خود را از واقعیت های این عارضه بسیار دور میکند
  • فاصله خود را با درمان جوی بینوا به شدت افزایش میدهد ( = مغز سالم گفتار درمان در برابر ضایعه مغزی درمان جو! )
  • مهمترین وظیفه گفتار درمان، تعادل بخشیدن به ذهنیت درمان جو است؛ با اتهام ضایعه مغزی، اگر تعادلی هم در شخص باشد، به کلی منهزم میشود. در واقع گفتار درمان با اعلام این نظریه غیر علمی و بی محتوا، هم خود را از شناخت لکنت زبان دور میکند و هم موجب تخریب اعتماد به نفس او میشود!
اولین گام موفق درمان لکنت زبان با گفتار درمانی

2. تقویت شخصیت و تعادل ارتباطی

یک گفتار درمان قبل از ورود به موضوع درمان، لازم است با خودشناسی، به اصلاح دیدگاهها و ارتباطات خویش پرداخته باشد. نام دیگر درمان لکنت، متعادل شدن ذهنیت شخص در شرایط مختلف می باشد؛ و درمان لکنت زبان با گفتار درمانی، به معنی تعادل بخشیدن گفتار درمان به درمان جو است. البته این کار شدنی نیست مگر آنکه گفتار درمان، خود از نعمت تعادل بهرمند باشد.

تقویت شخصیت و تعادل ارتباطی

همین حالا شروع کنید!

پس از مطالعه درباره 2 روش مهم گفتار درمانی و تکمیل فرم زیر، همکاران ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.

نام و نام خانوادگی
لطفا نام و نام خانوادگی خود را وارد کنید
لطفا نام و نام خانوادگی خود را وارد کنید
شماره موبایل
لطفا شماره موبایل خود را وارد کنید
لطفا شماره موبایل خود را وارد کنید
آدرس ایمیل
لطفا آدرس ایمیل خود را وارد کنید
لطفا آدرس ایمیل خود را وارد کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *